Wratten bevriezen

Wratten bevriezen

Cryotherapie, is een methode die al jarenlang wordt gebruikt in de behandeling tegen wratten. Voorheen werd cryotherapie altijd door de huisarts of dermatoloog uitgevoerd met behulp van vloeibare stikstof. Maar naast de behandeling door huisarts of dermatoloog is het sinds een aantal jaren ook mogelijk om eenvoudig zelf de wratten te bevriezen. Met HeltiQ Wratweg wordt het vloeibare gasmengsel direct op de wrat gericht waardoor de goedaardige huidafwijking wordt bevroren.

Om te zorgen dat de kou bij dikkere wratten diep in de wrat komt is het verstandig om eerst een teveel aan eelt op de wrat voorzichtig weg te halen. Dit is met name het geval bij voetwratten

 

Door het verwijderen van eelt komt de kou direct op de wrat en wordt niet eerst het eelt bevroren. Hand- en voetwratten, waterwratjes en steelwratten kunnen tegenwoordig thuis zelf met deze methode bevroren worden. Door het bevriezen van de wrat wordt de wrat beschadigd, waardoor deze uiteindelijk verdwijnt. Na het bevriezen ontstaat er vaak onder de wrat een blaar. Binnen twee weken valt de blaar, inclusief de wrat, van de huid.  De wrat hoeft na behandeling niet afgedekt te worden met een pleister. Alleen bij verhoogde en/of zeer gevoelige wratten kan een pleister extra bescherming na de behandeling bieden. Het is toegestaan om na het bevriezen van wratten de handen of voeten te wassen, te douchen of te zwemmen. Vaak is één enkele cryotherapie behandeling voldoende voor het verwijderen van wratten. Wanneer de blaar binnen 48 uur opengaat is het belangrijk om voorzichtig te zijn om infectie te voorkomen. Mogelijke bijwerkingen van cryotherapie  zoals verkleuring van de huid of littekens komen zelden voor. Wanneer de behandeling niet heeft geholpen, kan de behandeling na twee weken herhaald worden.

 

Meer informatie over wratten:

 

Hand- en voetwratten

Waterwratjes

Steelwratten

Genitale wratten

Wratten verwijderen

Cryotherapie

Zórg voor je lichaam