Logo HeltiQ

Rugpijn

HeltiQ advies rugpijn

Wat is rugpijn?

Rugpijn is een lichaamspijn die voorkomt in de rug of onderrug. Ongeveer de helft van de mensen krijgen tijdens hun leven wel eens last van rugpijn. Het komt bij vrouwen evenveel voor als bij mannen. Rugpijn kan erg belemmerend zijn voor het dagelijks functioneren, omdat bijna iedere beweging pijnlijk is. In de meeste gevallen gaat de pijn uiteindelijk vanzelf weer over zonder medische ingreep.

Pijn in de onderrug is de meest voorkomende rugpijn en wordt ook wel lage rugpijn of spit genoemd. Spit is een reactie van de spieren bij overbelasting en kan bij een bepaalde beweging ineens in de rug schieten. Het gebeurt maar zelden dat een lage rugpijn langer dan 6 weken aanhoudt. Houdt de lage rugpijn wel langer dan 6 weken aan of slaat de pijn door naar de nek, schouders of benen dan is het raadzaam om een arts te raadplegen. Wanneer de klachten 12 weken of langer aanhouden is er sprake van een chronische lage rugpijn.

Oorzaken rugpijn
Het ontstaan van rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Sportblessures of ongelukken kunnen tot rugpijn leiden maar ook verstuikingen, spierverrekkingen, een beschadigde tussenwervelschijf, een beknelde zenuw in de wervelkolom of een irritatie in de gewrichten kunnen resulteren in het krijgen van rugpijn. Daarnaast zijn artrose, een slechte houding, overbelasting, beenlengte verschil, overgewicht en stress veroorzakers van rugpijn.

Hoe kun je rugpijn voorkomen
De volgende tips kunnen helpen om rugpijn te voorkomen:

  • Blijf in beweging;
  • Vermijd langdurige inactiviteit of bedrust;
  • Zorg voor een goede warming-up en cooling-down bij het sporten of een andere fysieke activiteit;
  • Let goed op de houding tijdens het zitten, lopen, liggen of tillen;
  • Draag comfortabele en stevige (sport)schoenen;
  • Slaap op een goed matras en zorg voor een bed met een stabiele lattenbodem;
  • Til vanuit de knieën, met het object dicht bij het lichaam en draai de rug niet bij het tillen;
  • Zorg voor een goede werkhouding en zorg bij bureauwerk voor een ergonomische computerwerkplek.

Wanneer bezoek ik een huisarts
Wanneer er sprake is van rugpijn is het in de meeste gevallen niet direct nodig om een arts te raadplegen. Toch is het wel verstandig om de rugpijn goed in de gaten te houden omdat bij sommige pijnsymptomen er meer aan de hand kan zijn. In dit geval is het wel aan te raden om een arts te raadplegen. Ook bij hardnekkige en aanhoudende rugklachten, uitstralingsklachten, het moeizaam of niet kunnen plassen, het krijgen van een vreemd gevoel in de rug of benen of bij gevoelsverlies is het raadzaam een arts te raadplegen.

Doe dit ook in de volgende gevallen:

  • De pijn straalt uit tot in de tenen;
  • De pijn wordt erger, ook zonder te bewegen;
  • Na één week is er nog steeds sprake van erge pijn, er is geen verbetering;
  • De benen worden gevoelloos, er is sprake van tintelingen en/of verlammingsverschijnselen in de benen;
  • Het plassen gaat moeizaam of er is sprake van urineverlies;
  • Rugpijn als gevolg van een ongelukkige val of verkeersongeval;
  • Rugpijn die langer duurt dan 6 weken.
Rugpijn behandelen

Wanneer er sprake is van rugpijn kunnen onderstaande zaken helpen om de pijn te verlichten en zo snel mogelijk van de rugpijn af te komen.

Blijf bewegen
Blijf bewegen en neem geen overmatige bedrust. Hierdoor zullen de spieren verzwakken wat het herstelproces vertraagt. Houd in gevallen van hevige pijn, waardoor beweging niet mogelijk is, maximaal 2 dagen rust en probeer daarna af en toe weer in beweging te komen. Probeer hierbij niks te forceren!

Warmte kompressen, lampen of gels
Het gebruiken van een warmtekompres zoals het HeltiQ Koud/Warm Kompres en het HeltiQ Koud & Warm Kompres Combi kan pijnverlichtend werken. Door de warmte worden de spieren soepeler wat pijnverlichtend kan werken. Ook kan een warmte lamp of een warmte gel pijnverlichtend werken bij rugpijn.

Pijnstillers
Het gebruiken van Ibuprofen of Paracetamol is geen oplossing voor de rugpijn maar kan de pijn enigszins verlichten waardoor bewegen minder pijnlijk wordt en beweging weer mogelijk wordt. Raadpleeg een arts voor het gebruik van andere (alternatieve) middelen.

Masseren
In geval van rugpijn kan een massage door een professional de pijn helpen verminderen.

Oefentherapie
Bij een oefentherapie worden er allerlei spierversterkende en stabilisatieoefeningen uitgevoerd die het doel hebben de pijn te verlichten om het ontstaan van nieuwe rugpijn in de toekomst te voorkomen.

Chiropractor
Hetzelfde geldt voor de chiropractor, ook wel bottenkraker genoemd. In de meeste gevallen verlicht de chiropractor direct de pijn, echter zijn er wel meerdere behandelingen nodig.

Cesartherapie
Bij Cesartherapie wordt er gewerkt aan de algemene lichaamshouding en werkhouding, wat de rugpijn kan wegnemen en toekomstige rugklachten helpt te voorkomen.

Acupunctuur
Over de werking van acupunctuur zijn de meningen verdeeld. De een heeft er meer baat bij dan de ander. Het kan het proberen waard zijn.

Rugpijn en zwangerschap
Rugpijn is bij de meeste zwangerschappen onvermijdelijk. Het zwaartepunt in het lichaam van de vrouw verandert door het gewicht van de baby. Als gevolg hiervan gaat de vrouw anders bewegen en lopen en worden de spieren op andere manieren gebruikt en belast. Rugpijn is hiervan het gevolg. De volgende tips kunnen rugpijn dragelijk maken:

  • Volg een zwangerschapscursus waarbij oefeningen worden aangeleerd om de spieren en bekkenbanden te verstevigen. Dit vermindert de kans op rugpijn;
  • Ga fietsen of zwemmen, dit zijn goede sporten om de rug- en bekkenspieren te verstevigen;
  • Draag platte schoenen;
  • Let op de lichaamshouding;
  • Neem op gezette rijden rust en vermijd belastende huishoudelijke werkzaamheden zoals schoonmaken;
  • Wanneer er sprake is van rugpijn tijdens de nacht is ligging op de zij het beste met daarbij een kussen tussen de knieën en de enkels.