Logo HeltiQ

Waterwratjes

HeltiQ advies waterwratjes

Wat zijn waterwratjes?

Waterwratjes (waarvan de officiële medische term: mollusca contagiosa is) zijn bolvormige bultjes op de huid met veelal een putje in het midden. Waterwratten worden ook wel bolhoedwratjes of luchtpukkels genoemd. Ze zijn vaak roze, parelmoer of wit van kleur, liggen verspreid over de huid en zijn meestal klein van aard. De grootte van waterwratjes varieert meestal van 1 tot 8 mm.

Waterwratjes kunnen vrijwel overal voorkomen maar liggen vaak in groepjes bij elkaar. De plekken waar waterwratjes het meeste voorkomen zijn op de romp, het bovenbeen, de bovenarm, de elleboogplooi, de billen en onder de oksel.

Bij wie komen waterwratjes voor en hoe ontstaan ze?
Waterwratjes komen met name voor bij jonge kinderen van 1 tot 4 jaar doordat het afweersysteem tegen het virus is bij jonge kinderen nog niet voldoende is ontwikkeld. Waterwratjes worden veroorzaakt door een infectie met het molluscum contagiosum virus (MCV). Dit is een variant van het pokkenvirus. Bij kinderen zitten de waterwratten vaak op de romp, in de hals, rond de oksels, armen en benen maar meestal niet op de handpalmen of voetzolen.

Volwassenen kunnen ook waterwratjes krijgen, al komt dit minder vaak voor dan bij kinderen. Waterwratjes kunnen voorkomen bij volwassenen die ze bijvoorbeeld als kind nooit hebben gehad. Meestal is de besmetting met het virus op latere leeftijd vaak het resultaat van een verminderd afweersysteem. Bij volwassenen zitten de waterwratjes vaak op en rond de anus en geslachtsorganen, op de dijbenen, de onderbuik en in de lies. Iedereen komt wel in contact met het virus maar waterwratjes ontstaan niet bij iedereen. De aanwezigheid van antistoffen of een goede weerstand zorgen ervoor dat waterwratjes zich ondanks de besmetting niet kunnen ontwikkelen.

Zijn waterwratjes besmettelijk?
Waterwratjes zijn erg besmettelijk maar verder is het een ongevaarlijke aandoening. De overdracht van het virus vindt plaats door direct huidcontact bij bijvoorbeeld het spelen of sporten. Daarnaast kan het virus overgaan via voorwerpen zoals speelgoed, een zwembadbezoek of het gezamenlijk gebruik van handdoeken. De besmetting treedt gemakkelijk op door het openkrabben of openspringen van de waterwratjes. De inhoud die vrijkomt is besmet met het virus.

Kinderen met eczeem zijn veelal extra vatbaar voor besmetting voor waterwratjes doordat zij door het vele krabben het virus gemakkelijk in hun kwetsbare huid wrijven.

Hoe behandel je waterwratjes?
Waterwratjes ontstaan tussen de 2 weken en 6 maanden na besmetting met het molluscavirus. Waterwratten ontwikkelen zich als kleine roze, witte of parelmoer kleurige bolvormige bultjes. Na een paar weken worden ze geleidelijk aan groter en kunnen ze soms wel 5-10 mm groot worden, maar meestal blijven ze echter klein. Na verloop van tijd kunnen de waterwratten door beschadiging ontstoken raken, de waterwratjes worden hierdoor rood van kleur en er kan etter uitkomen. Uiteindelijk ontstaan er korstjes op de waterwratjes. Deze ontsteking is vaak een teken dat het virus verdwijnt en de waterwratjes genezen. Dit genezingsproces varieert van enkele maanden tot 2 jaar. Na genezing van waterwratjes is immuniteit tegen het virus opgebouwd waarmee een nieuwe besmetting wordt voorkomen.

Waterwratjes behandelen doe je eenvoudig met behulp van cryotherapie, bevriezing. Dit kan tegenwoordig gemakkelijk zelf met HeltiQ WratWeg. Lees hier hoe of bekijk onderstaande video!

Instructievideo waterwratjes
Instructievideo

Waterwratjes behandelen

HeltiQ Wratweg dankt zijn dubbele toepassing voor het behandelen van hand- en voetwratten én waterwratjes aan zijn handige doseerwijze. Met het spuitbusje kun je namelijk per type wrat de juiste hoeveelheid gemakkelijk doseren.