Rommelen in lades of kasten in de zoektocht naar een pleister, waarna je vervolgens zit te stuntelen om de pleister goed uit het...
Wat zijn waterwratjes?
Waterwratjes (waarvan de officiële medische term: mollusca contagiosa is) zijn bolvormige bultjes op de huid met veelal een putje in het midden. Waterwratten worden ook wel bolhoedwratjes of luchtpukkels genoemd. Waterwratjes zijn vaak roze, parelmoer of wit van kleur, liggen verspreid over de huid en zijn meestal klein van aard. De grootte van waterwratjes varieert meestal van 1 tot 8 mm. Waterwratjes kunnen vrijwel overal voorkomen maar liggen vaak in groepjes bij elkaar. De plekken waar waterwratjes het meeste voorkomen zijn op de romp, het bovenbeen, de bovenarm, de elleboogplooi, de billen en onder de oksel.
Bij wie komen waterwratjes voor en hoe ontstaan ze?
Waterwratjes komen met name voor bij jonge kinderen van 1 tot 4 jaar doordat het afweersysteem tegen het virus is bij jonge kinderen nog niet voldoende is ontwikkeld. Waterwratjes worden veroorzaakt door een infectie met het molluscum contagiosum virus (MCV). Dit is een variant van het pokkenvirus. Bij kinderen zitten de waterwratten vaak op de romp, in de hals, rond de oksels, armen en benen maar meestal niet op de handpalmen of voetzolen. Volwassenen kunnen ook waterwratjes krijgen, al komt dit minder vaak voor dan bij kinderen. Waterwratjes kunnen voorkomen bij volwassenen die ze bijvoorbeeld als kind nooit hebben gehad. Meestal is de besmetting met het virus op latere leeftijd vaak het resultaat van een verminderd afweersysteem. Bij volwassenen zitten de waterwratjes vaak op en rond de anus en geslachtsorganen, op de dijbenen, de onderbuik en in de lies. Iedereen komt wel in contact met het virus maar waterwratjes ontstaan niet bij iedereen. De aanwezigheid van antistoffen of een goede weerstand zorgen ervoor dat waterwratjes zich ondanks de besmetting niet kunnen ontwikkelen.