Spierpijn

Spierpijn

Wat is spierpijn en hoe ontstaat het?

Spierpijn is een pijn die ontstaat in beschadigde of ontstoken spieren doordat deze verkeerd belast worden of die door een intensieve oefening of activiteitoverbelast raken. Spieren die normaal gesproken niet of nauwelijks gebruikt worden en opeens zwaar belast worden, zijn extra gevoelig voor het ontstaan van spierpijn. Spierpijn komt dan ook het meeste voor na intensief sporten of bewegen. Wanneer de spieren worden overbelast raken de spiervezels beschadigd. Bij minimale belasting is een stijf gevoel daarvan het gevolg. Bij een grotere overbelasting komen er stoffen vrij die een lokale ontstekingsreactie veroorzaken, waardoor er pijn ontstaat. Meestal ontstaat de pijn 24 tot 48 uur na de inspanning. Spierpijn kan ook ontstaan bij ziektes die met griep gepaard gaan waarbij er stoffen vrijkomen die pijn in de spieren veroorzaken. Ook temperatuurwisselingen, zoals bij koude wind of tocht, of het zitten in een verkeerde houding kunnen spierpijn of stijfheid tot gevolg hebben. Ook een verhoogde spanning in de nek en schouderspieren door stress kunnen leiden tot spierpijn. Spierpijn is vrij onschuldig en verdwijnt meestal na een paar dagen vanzelf. Wanneer dit niet het geval is, kan er sprake zijn van een ontsteking en kan het beste een arts worden geraadpleegd. Wanneer een spier echt gescheurd is, spreken we van zweepslag, waarbij een plotselinge hevige pijn ontstaat die gepaard gaat met een zwelling.


Stappenplan behandelen spierpijn

Stap 1 - Verwarmen

Verwarm de spierpijn met het HeltiQ Koud/Warm Kompres of met het rode kompres van het HeltiQ Koud & Warm Kompres Combi.

Stap 2 - Steun

Geef indien nodig steun met het HeltiQ Cohesief Verband.

 

Symptomen spierpijn

  • Zeurende pijn

  • Stijf en pijnlijk gevoel in de spieren

 

Spierpijn voorkomen

Spierpijn is te voorkomen door voor een (intensieve) work-out te starten met een warming-up. Door rekken, strekken en andere oefeningen worden de spieren voorbereid op de komende inspanning. Het bloed gaat sneller stromen en de spieren worden warm door deze warming-up. De kans op het ontstaan van spierscheurtjes neemt hierdoor af.

Na de inspanning is het belangrijk om door middel van een coolingdown geleidelijk af te bouwen. De geleidelijke afbouw resulteert in een betere aanpassing van het lichaam van inspanning naar rust. Ook het houden van rust na een (intensieve) work-out is belangrijk. Zo krijgen de spieren de tijd om te herstellen. Na het herstel zijn de spieren sterker geworden,waardoor er beter gepresteerd kan worden. De kans op ontstaan van blessures wordt hiermee verkleind. Hoe beter de vorm en fitheid, hoe kleiner de kans is dat er spierpijn ontstaat.

 

Tips om spierpijn beter te laten herstellen: 

  • Drink veel water
  • Doe een hersteltraining als je spierpijn hebt
  • Verdeel de trainingen over de week
  • Train op het juiste niveau
  • Luister naar de signalen van je lichaam
  • Laat jezelf door een sportmasseur masseren na de inspanning
  • Houd je spieren warm, bijvoorbeeld door een heet bad of sauna


Behandeling spierpijn

Spierpijn verdwijnt veelal na een aantal dagen weer vanzelf. Om de pijn in de tussentijd te verlichten kan je het volgende doen: