Snijwonden

Snijwonden

Wat zijn snijwonden en hoe ontstaan ze?

Een snijwond is een bloedende verwonding in de vorm van een lijn, waarbij de randen van de huidsnede goed zichtbaar zijn. Een snijwond wordt veroorzaakt door het doorsnijden van de huid door een scherp voorwerp, zoals een mes of een stuk glas of papier met scherpe randen. Doordat de gevoelszenuwen in een hoog tempo doorgesneden worden, is de pijn van een snijwond vaak van korte duur. Afhankelijk van de diepte kan een snijwond flink bloeden of kan er zelfs onderhuids weefsel te zien zijn. Als alleen de bovenste huidlaag aangetast is, is er sprake van een oppervlakkige snijwond. Bij diepere snijwonden kan het onderliggende huidweefsel zichtbaar zijn of zelfs spieren, pezen of bot. In dat geval dienen deze snijwonden te worden gehecht.


 

Stappenplan behandelen snijwond

Alle EHBO- en sportverpakkingen die je kunt gebruiken voor het behandelen van schaafwonden kun je herkennen aan de oranje categorie links onder op de voorkant van de verpakking:

 

Op de achterkant van de verpakking staat een handig stappenplan per letsel toegevoegd. Hieronder zie je de stappen die je moet uitvoeren voor het behandelen van een snijwond.

 

Stap 1 - Reinigen
Spoel de snijwond schoon met HeltiQ Oog & Wond Spray. Dep droog met een HeltiQ steriel gaaskompres. Of maak de huid rondom de snijwond schoon met een HeltiQ wondreinigingsdoekje.

Stap 2 - Afdekken
Staan de wondranden uit elkaar? Breng ze dan samen door de HeltiQ Wondhechtstrips te gebruiken. Dek het af met het HeltiQ niet verklevend wondkompres.

Stap 3 - Fixeren
Verbindt het met een HeltiQ Elastisch Fixatiewindsel. Zet vast met een HeltiQ Hechtpleister. Of gebruik een HeltiQ Zelfhechtend Fixatiewindsel. Gebruik bij een snijwond aan de vinger een HeltiQ Vingerbob.

 

Onderaan deze pagina staat een uitgebreide uitleg voor verschillende soorten snijwonden.

 


 

Wanneer is een snijwond ernstig?

Hoe ernstig een snijwond is, is afhankelijk van de diepte en de lengte van de snede, de plaats en het soort bloeding (aderlijk of slagaderlijk), het veroorzakende object (vervuild, ruw of bacteriën aan het object) en de druk waarmee de snijwond is veroorzaakt. Snijwonden moeten goed gereinigd worden en ontsmet voordat deze afgedekt worden wanneer de snijwonden het gevolg zijn van roestige, ruwe en scherpe afgebroken objecten of ontstaan zijn door een mes waarmee rauw vlees of kip gesneden is.

 

Hoe geneest een snijwond?

Het soort, de grootte en de verzorging van de snijwond zijn bepalend in het genezingsproces van een snijwond. Bij diepe gecompliceerde snijwonden zal het genezingsproces langer duren dan bij oppervlakkige snijwonden. Bij de juiste behandeling geneest een snijwond over het algemeen snel en netjes. Dankzij de rechte structuur van de snijwond is de snijwond in de meeste gevallen binnen twee dagen grotendeels genezen. Hierbij geldt over het algemeen dat wanneer de wondranden gladder zijn, wat ontstaat door een zeer scherp voorwerp, de snijwond sneller en mooier geneest. Het genezingsproces van een snijwond verloopt volgens een vast patroon.


De eerste stap in het genezingsproces is het ontstaan van een ontstekingsreactie enkele uren na het oplopen van de snijwond.  Dit ontstaat om een  (mogelijke) wondinfectie te voorkomen. Deze ontstekingsverschijnselen zullen in een normale situatie snel weer afnemen waarmee ook de ergste pijn verdwijnt. Vervolgens zal de snijwond gaan helen mits de wondranden goed gesloten worden en blijven. Wanneer er verder geen wondinfectie plaatsvindt, zijn de meeste snijwonden binnen 24-36 uur zo goed als gesloten. Als er na één à twee dagen rondom de snijwond een zone van roodheid en zwelling ontstaat, is er sprake van een van binnenuit geïnfecteerde snijwond.  In dat geval voelt het wondgebied warmer aan dan de omgeving of het wondgebied gaat kloppen. Wanneer de snijwond nog enigszins open is zal het vocht zich vanzelf naar buiten banen en zal er een dunne, langwerpige korst worden gevormd. Wanneer de snijwond al gesloten is, zal het vocht niet kunnen ontsnappen en zich onderhuids gaan ophopen. Raadpleeg in zo’n geval altijd een huisarts.


Bij een volledige genezing en het loslaten van een eventuele wondkorst zal een dunne, roze/witte streep zichtbaar worden die binnen twee à drie weken zelf weer verdwijnt. Deze gesloten snijwond is nog wel kwetsbaar waardoor het weer open kan springen bij een grote druk. Raadzaam is om de kwetsbare huid te beschermen met een wondpleister of eilandpleister.

 

Het behandelen van snijwonden

Reinigen

  • Was je handen voordat je de snijwond behandelt en droog deze af aan een schone handdoek.
  • Spoel de snijwond uit met schoon water en laat de snijwond even doorbloeden, zodat de wond zichzelf reinigt.
  • Druk bij grote of diepe snijwonden de wondspleet zonder veel kracht dicht tot de bloeding stopt. Blijft de snijwond bloeden, breng dan een HeltiQ Gaaskompres aan, zet dit vast met een HeltiQ Elastisch Fixatiewindsel en ga direct naar je huisarts. Houd het getroffen lichaamsdeel hierbij zo veel mogelijk omhoog en blijf met één hand de wond dichtdrukken.

 

Desinfecteren

  • Bij diepere snijwonden is de kans op infecties groter. Om deze te voorkomen, is het belangrijk om de snijwond en de directe omgeving te desinfecteren met een HeltiQ Gaaskompres in combinatie met een ontsmettingsmiddel zoals jodium of een speciaal reinigingsdoekje. Dit kan een beetje prikken, maar is belangrijk om een veel pijnlijkere wondinfectie te voorkomen.

 

Afdekken

  • Een kleine oppervlakkige snijwond kan je afdekken met een HeltiQ Wondpleister, of HeltiQ Pleisterstrips. Kies een pleister die het snijwondje volledig bedekt.
    Vervang de pleister dagelijks of zodra deze vuil is. Raadpleeg de huisarts als de wond ontstoken is of bij koorts.

 

Fixeren (verbinden)