Schaafwond

Schaafwond

Wat zijn schaafwonden en hoe ontstaan ze?

Een schaafwond is een oppervlakkige, lichtbloedende wond, waarbij de bovenste laag van de huid beschadigd raakt. Een schaafwond ontstaat door het schuren van de huid over een ruw oppervlak, waardoor de huid beschadigd en er bloedpuntjes verschijnen.


Hoewel er vaak weinig of geen bloedverlies uit een schaafwond komt, kan een schaafwond erg pijnlijk zijn doordat vele oppervlakkige zenuwuiteinden zijn beschadigd.


 

Stappenplan behandelen schaafwond

Alle EHBO- en sportverpakkingen die je kunt gebruiken voor het behandelen van schaafwonden kun je herkennen aan de oranje categorie links onder op de voorkant van de verpakking:

 

 

Op de achterkant van de verpakking staat een handig stappenplan per letsel toegevoegd. Hieronder zie je de stappen die je moet uitvoeren voor het behandelen van een schaafwond.

 

Stap 1 - Reinigen

Spoel de schaafwond schoon met de HeltiQ Oog & Wond Spray. Dep droog met een steriel HeltiQ Gaaskompres. Reinig de huid rondom de schaafwond met een HeltiQ Wondreinigingsdoekje. Dep droog met een steriel HeltiQ Gaaskompres.

Stap 2 - Afdekken
Dek de schaafwond af met een HeltiQ Niet Verklevend Wondkompres.

Stap 3 - Fixeren
Verbindt het met een HeltiQ Elastisch Fixatiewindsel. Zet vast met een HeltiQ Hechtpleister. Of gebruik een HeltiQ Zelfhechtend Fixatiewindsel of een HeltiQ Wondsnelverband.

 

Onderaan deze pagina staat een uitgebreide uitleg voor verschillende soorten schaafwonden.

 


 

Wanneer is een schaafwond ernstig?

De ernst van een schaafwond hangt af van de snelheid waarmee de huid wordt afgeschaafd wanneer deze in aanraking komt met het oppervlak, de mate van ruwheid van het oppervlak, de druk waarmee de huid in aanraking met het oppervlak komt en de mate van vervuiling van de wond die hierbij ontstaat. Omdat er met een schaafwond langs een oppervlak geschuurd wordt zit er veelal vuil in de schaafwond. Voor het afdekken van de schaafwond is het van belang dat deze goed schoongemaakt en gedesinfecteerd wordt.

 

Hoe geneest een schaafwond?

Een aan de buitenlucht blootgestelde schaafwond geneest volgens een vast patroon. Binnen enkele uren zal er een afdekkende korst vormen op het wondoppervlak. Deze korst wordt na mate de dagen voorbij gaan dikker, waarbij de ergste pijn zal verdwijnen. Binnen 1 à 2 dagen kan het rondom de korst enigszins rood worden. Dit gaat vaak gepaard met een zwelling waarbij het wondgebied warmer aanvoelt dan de omgeving. Deze ontstekingsverschijnselen nemen over het algemeen binnen 1 à 2 dagen weer af. Vervolgens zal de korst bij de randen geleidelijk beginnen los te laten, waarbij vaak jeuk optreedt. Om het genezingsproces niet te verstoren en infecties te voorkomen is het hierbij van belang om niet aan de wond te gaan krabben of de korst los te peuteren. De kost zal op den duur vanzelf loslaten waarbij nieuwe roze huid tevoorschijn zal komen. Deze nieuwe huid is nog erg kwetsbaar.

 

Hoe kan ik schaafwonden behandelen (uitgebreide uitleg)?

Reinigen

  • Was voordat je de schaafwond behandelt je handen en droog deze af aan een schone handdoek
  • Spoel de schaafwond bij voorkeur uit met schoon water. Maak met bijvoorbeeld een washandje en wat zeep eerst de plaats rond de schaafwond schoon en veeg dan voorzichtig het vuil, van binnen naar buiten, uit de wond. Of spoel de schaafwond schoon met HeltiQ Oog & Wond Spray.
  • Laat de schaafwond aan de lucht drogen. Nooit in de wond blazen! Is er geen water in de buurt, laat de wond dan even doorbloeden, dan reinigt de wond zichzelf


Desinfecteren

  • Gebruik voor het desinfecteren van de schaafwond een HeltiQ Gaaskompres in combinatie met een ontsmettingsmiddel zoals jodium of een speciaal reinigingsdoekje; dit kan een beetje prikken, maar voorkomt een veel pijnlijkere wondinfectie

 

Afdekken

  • Dek de schaafwond bij voorkeur af met een HeltiQ Zalfgaaskompres leg hierover een HeltiQ Gaaskompres heen en zet het vast met een HeltiQ Hechtpleister. Door het zalfgaaskompres neemt de pijn af, geneest de schaafwond sneller en is de kans op littekenvorming minimaal. Het zalfgaaskompres verkleeft niet aan de wond.

 

Vervang de pleister dagelijks of zodra deze vuil is. Raadpleeg de huisarts als de wond ontstoken is of bij koorts.

 

Fixeren


Ververs het zalfgaaskompres, het gaaskompres, elastisch fixatiewindsel, hechtpleister en/of de eilandpleister dagelijks. Raadpleeg de huisarts in geval van een ontsteking.