Logo HeltiQ

Schaafwond

HeltiQ advies schaafwond

Wat zijn schaafwonden en hoe ontstaan ze?

Een schaafwond is een oppervlakkige, lichtbloedende wond, waarbij de bovenste laag van de huid beschadigd raakt. Een schaafwond ontstaat door het schuren van de huid over een ruw oppervlak, waardoor de huid beschadigd en er bloedpuntjes verschijnen.

Hoewel er vaak weinig of geen bloedverlies uit een schaafwond komt, kan een schaafwond erg pijnlijk zijn doordat vele oppervlakkige zenuwuiteinden zijn beschadigd.

Wanneer is een schaafwond ernstig?
De ernst van een schaafwond hangt af van de snelheid waarmee de huid wordt afgeschaafd wanneer deze in aanraking komt met het oppervlak, de mate van ruwheid van het oppervlak, de druk waarmee de huid in aanraking met het oppervlak komt, de grootte en diepte van de schaafwond en de mate van vervuiling van de wond. Omdat er met een schaafwond langs een oppervlak geschuurd wordt zit er veelal vuil in de schaafwond. Voordat een schaafwond wordt afgedekt, is het van belang dat deze goed schoongemaakt en gedesinfecteerd wordt.

HeltiQ Stappenplan

Zo behandel je een schaafwond

Stap 1

Reinigen

HeltiQ Wond & Oog Spray

Spoel de schaafwond schoon met de HeltiQ Wond & Oog Spray. Dep droog met een steriel HeltiQ Gaaskompres. Reinig de huid rondom de schaafwond met een HeltiQ Wondreinigingsdoekje. Dep wederom droog met een steriel HeltiQ Gaaskompres.

Stap 2

Afdekken

HeltiQ Niet Verklevend Wondkompres 10 x 10 cm

Dek de schaafwond af met een HeltiQ Niet Verklevend Wondkompres.

Stap 3

Fixeren

HeltiQ Zelfhechtend Fixatiewindsel 4 m x 8 cm

Verbindt het met een HeltiQ Elastisch Fixatiewindsel. Zet vervolgens vast met een HeltiQ Hechtpleister. Of gebruik een HeltiQ Zelfhechtend Fixatiewindsel of een HeltiQ Wondsnelverband.

Uitgebreide uitleg schaafwond behandelen

Reinigen
Was voordat je de schaafwond behandelt je handen en droog deze af aan een schone handdoek. Spoel de schaafwond schoon met de HeltiQ Wond & Oog Spray. Heb je deze niet bij de hand? Spoel de schaafwond dan uit met schoon water. Maak met bijvoorbeeld een washandje eerst de plaats rond de schaafwond schoon en veeg dan voorzichtig het vuil, van binnen naar buiten, uit de wond.

Laat de schaafwond aan de lucht drogen. Nooit in de wond blazen! Is er geen water in de buurt? Laat de wond dan even doorbloeden, dan reinigt de wond zichzelf.

Desinfecteren
Gebruik voor het desinfecteren van de schaafwond een HeltiQ Gaaskompres in combinatie met een HeltiQ Wondreinigingsdoekje. Met een steriel HeltiQ Gaaskompres dep je de wond droog.

Afdekken
Dek de schaafwond bij voorkeur af met een HeltiQ Niet Verklevend Wondkompres 10 x 10 cm. Dit is een hoog absorberend wondkompres dat dankzij zijn gladde uitvoering niet verkleeft met de wond. Het kompres absorbeert het wondvocht tot in de kern en zorgt voor voldoende wondventilatie.

Kleine schaafwondjes zijn ook af te plakken met een HeltiQ Wondpleister of HeltiQ Pleisterstrips. Kies een pleister die het schaafwondje volledig bedekt.

Vervang de pleister dagelijks of zodra deze vuil is. Raadpleeg de huisarts als de wond ontstoken is of bij koorts.

Fixeren
Verbindt de schaafwond met een HeltiQ Elastisch Fixatiewindsel. Zet vervolgens vast met een HeltiQ Hechtpleister of gebruik een HeltiQ Zelfhechtend Fixatiewindsel.

Zit de schaafwond op de knie of elleboog? Houd deze dan in halfgebogen stand tijdens het verbinden. Zo blijft buigen en strekken mogelijk.

Voor grotere schaafwonden kan ook de HeltiQ Eilandpleister XXL toegepast worden, die door zijn elasticiteit met de knie of elleboog meebeweegt.

Let op! Ververs kompressen, windsels en pleisters dagelijks of zodra deze vuil zijn. Raadpleeg de huisarts in geval van een ontsteking.


Hoe geneest een schaafwond?

Een aan de buitenlucht blootgestelde schaafwond geneest volgens een vast patroon. Binnen enkele uren zal er een afdekkende korst vormen op het wondoppervlak. Deze korst wordt naar mate de dagen voorbij gaan dikker, waarbij de ergste pijn zal verdwijnen. Binnen 1 à 2 dagen kan het rondom de korst enigszins rood worden. Dit gaat vaak gepaard met een zwelling waarbij het wondgebied warmer aanvoelt dan de omgeving. Deze ontstekingsverschijnselen nemen over het algemeen binnen 1 à 2 dagen weer af. Vervolgens zal de korst bij de randen geleidelijk beginnen los te laten, waarbij vaak jeuk optreedt. Om het genezingsproces niet te verstoren en infecties te voorkomen is het hierbij van belang om niet aan de wond te gaan krabben of de korst los te peuteren. De kost zal op den duur vanzelf loslaten waarbij nieuwe roze huid tevoorschijn zal komen. Deze nieuwe huid is nog erg kwetsbaar.