Welke vormen van psoriasis zijn er?

Welke vormen van psoriasis zijn er?

Er bestaan verschillende varianten van psoriasis, welke kunnen variëren in soort, uiting en ernst. Hieronder worden de psoriasis varianten toegelicht. Lees hier alles over de oorzaken, symptomen en de behandeling van psoriasis.

 

Psoriasis vulgaris

Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende variant van psoriasis. Deze vorm is herkenbaar aan de rode, schilferende, op de huid liggende, plekken. Ze liggen verspreid over de huid en wisselen van grootte. Ze komen vooral voor op de strekzijde van de ellebogen, onderrug en knieën.

Psoriasis inversa

Bij psoriasis inversa zijn de plekken vaak felrood zonder witte schilfers. Ze bevinden zich in de lichaamsplooien zoals de oksels, de geslachtsdelen, de bilnaad, de liezen, onder de borsten en in de navel. Soms komen ze ook voor aan de binnenkant van de knieën en ellebogen. Deze vorm komt veelal voor bij mensen met zwaar overgewicht.

 

Psoriasis guttata

Psoriasis guttata is een vorm van psoriasis dat zich uit in kleine ronde psoriasisplekjes variërend van 2 mm tot 1 cm in grootte. De plekjes liggen verspreid over de bovenarmen, bovenbenen en de romp en schilfering vindt enkel plaats bij het krabben aan de plekjes. . Deze psoriasis uitbraak houdt slechts enkele weken aan en verdwijnt vanzelf. Psoriasis guttata kan ook overgaan in een gewone psoriasis. Deze vorm komt vooral voor bij kinderen en kan ontstaan door bijvoorbeeld een stresssituatie of door een infectie.

 

Erythrodermische psoriasis

Erythrodermische psoriasis is een zeldzame vorm van psoriasis. Hierbij is de huid is van top tot teen bedekt met rode schilferende en jeukende psoriasisplekken. Deze variant kan gevaarlijk zijn, omdat het belangrijke functies van het lichaam kan ontregelen, zoals het verlies van vocht en warmte.

 

Psoriasis pustulosa

Psoriasis pustulosa is een zeldzame vorm van psoriasis en kan voorkomen over het hele lichaam of alleen op de handpalmen en voetzolen. Bij deze vorm wordt de huid rood en verschijnen er pusblaasjes. Na een aantal dagen drogen de puistjes in en gaat de huid schilferen. De huid herstelt na een paar weken vanzelf, maar de psoriasis pustulosa kan na verloop van tijd weer terugkomen.

 

Arthritis psoriatica

Mensen met psoriasis kunnen naast de huidafwijkingen ook last krijgen van gewrichtsklachten (arthritis psoriatica of psoriasis arthropatica). De huid- en gewrichtsklachten ontwikkelen zich veelal niet gelijktijdig. Meestal gaat het om de kleine gewrichten, van bijvoorbeeld handen en voeten. Ook grote gewrichten, zoals in de elleboog of knie, kunnen ontstoken raken.

 

Psoriasis capitis

Bij psoriasis capitis zit de psoriasis op het behaarde hoofd. Ruim de helft van de mensen met de ‘gewone’ psoriasis vulgaris variant krijgt ook plekken op het behaarde hoofd, met name langs de haargrens. Het kunnen kleine plekjes zijn, maar ook dikke plakkaten die flink schilferen. Bij deze vorm van psoriasis is het belangrijk niet te krabben, omdat dit de psoriasis verergert.

 

Psoriasis unguium

Psoriasis unguium is een vorm van psoriasis waarbij de nagels ook worden aangetast. Nagelpsoriasis komt voor op hand- en voetnagels waarbij er putjes in de nagelplaat zitten, met witte en/of geelbruine verkleuringen. Nagelpsoriasis kan voorkomen op een enkele nagel, maar ook op alle nagels van de handen en voeten.

 

Lees hier alles over de oorzaken, symptomen en de behandeling van psoriasis.