Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis (ook wel schubziekte genoemd) is een veel voorkomende, chronische auto-immuunziekte, wat resulteert in een versnelde huidceldeling en een verminderde rijping van de huid. Mede door deze vermindering in het uitrijpingsproces wordt de normale huidafschilfering verstoord, waardoor er rode vlekken en een versterkte afschilfering van huidschubben op met name het behaarde hoofd, de ellebogen en op de knieën ontstaan.

 

De hoeveelheid huid wat aangetast wordt verschilt per persoon en varieert van kleine tot grote plekken op het lichaam. Psoriasisplekken worden in het algemeen gekenmerkt door een rode/roze huid die jeukt, soms pijnlijk is en bedekt is met een laag witte schilfers.

Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt op de huid, is het eigenlijk geen huidaandoening, maar een ontregeling van het immuunsysteem. Het ontstaan van psoriasis is erfelijk aangelegd. Daarnaast kunnen infecties, medicijnen en beschadigingen van de huid de verdere ontwikkeling van psoriasis beïnvloeden. Bij de ziekte wisselen verbetering en verergering elkaar af. Psoriasis kan door behandeling door een dermatoloog aanzienlijk verbeteren, maar deze huidziekte kan door geen enkele behandeling definitief genezen.

 

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

De volgende symptomen kunnen duiden op psoriasis:

 

  • Rode vlekken
  • Rode rand rondom de vlekken met veelal een smalle bleke rand eromheen
  • Droge, zilvergrijze, glanzende schilfering

 

Indien er sprake is van psoriasis is het aanbevolen onderstaande factoren zoveel mogelijk te vermijden, zodat de klachten niet kunnen verergeren:

 

  • Roken en alcohol
  • Bepaalde voedingsstoffen
  • (Langdurige) stress
  • Kou en droge lucht
  • Bepaalde medicatie
  • Gevoeligheid voor specifieke stoffen die in aanraking komen met de huid

 

Psoriasis behandelen

Hoewel het niet mogelijk is om psoriasis definitief te genezen, is het wel mogelijk om het dusdanig te behandelen dat de ziekteverschijnselen aanzienlijk verminderen. Het is van belang om de psoriasis onder controle te houden. Dit kan met de volgende behandelmethodes:

 

  • Medicijnen
  • Lichttherapie
  • Behandeling met zalf, crème, gel of lotion

 

Ondanks dat iedere vorm van psoriasis weer anders is, hebben de meeste vormen van psoriasis wel hetzelfde gemeen, een droge huid in combinatie met veel jeuk. Het is daarom verstandig om de huid te kalmeren, met bijvoorbeeld een verkoelende en hydraterende gel. Gebruik hiervoor HeltiQ Zemelen Gel, dit is een 100% natuurlijke gel die direct jeukstillend, kalmerend en verzachtend werkt bij onder andere psoriasis.

 

Is psoriasis besmettelijk?

Psoriasis wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Psoriasis is dan ook geen virus en is niet besmettelijk.

 

Welke vormen van psoriasis zijn er?

Er bestaan verschillende varianten van psoriasis welke kunnen variëren in soort, uiting en ernst. Lees hier alles over de verschillende vormen van psoriasis.

 

Wat is de oorzaak van psoriasis en wie krijgen het?

De precieze oorzaak van psoriasis is niet bekend. Erfelijke aanleg speelt een rol bij het krijgen van de auto-immuunziekte, en de huidziekte kan op elke leeftijd ontstaan. Wanneer één van de ouders psoriasis heeft, is de kans 10% dat het kind de huidziekte ook krijgt. Indien beide ouders psoriasis hebben, heeft het kind zelf een kans van 50% op het krijgen van psoriasis. Daarnaast kan het altijd voorkomen dat pasgeboren kinderen toch de ziekte krijgen, ondanks dat beide ouders de ziekte zelf niet hebben. Naast erfelijkheid spelen een aantal onbekende factoren een rol in de kans om de ziekte te krijgen. Hierbij valt onder andere te denken aan infectieziekten, alcohol, stress, stofwisselingsziekten, medicatie, verwondingen van de huid, hormonale factoren en drukplekken op de huid. Ook is het bekend dat de huidziekte vaker voorkomt bij mensen met een blanke huidkleur dan bij mensen met een donkere huidskleur.

 

Wat is het ziekteverloop van psoriasis?

De vorm waarin psoriasis bij diverse mensen tot uiting komt is niet altijd even erg. Zo zijn er mensen met enkele vlekken, terwijl andere mensen compleet bedekt zijn met symptomen. Het golvend verloop met ups en downs is een kenmerk van de ziekte. Periodes van verbetering worden afgewisseld met periodes van het hevig opzetten van de huidziekte, dit maakt de ziekte onberekenbaar en grillig.