Rommelen in lades of kasten in de zoektocht naar een pleister, waarna je vervolgens zit te stuntelen om de pleister goed uit het...
Eikenprocessierups

Het aantal eikenprocessierupsen is volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups op veel plaatsen in ons land verdriedubbeld ten opzichte van vorig jaar. Voor het eerst komen er ook grote populaties voor in bossen. De brandharen van de rups, die door de wind kilometers ver kunnen komen, zorgen bij mens en dier voor huid- en oogirritatie.
Wat is jeuk?
Jeuk is een prikkel in de huid waardoor de neiging ontstaat om aan de jeukende plek te krabben, erlangs te schuren of om erop te duwen. Bij jeuk is de eerste reactie: krabben, omdat het de jeuk wegneemt. Krabben helpt altijd maar even. Bovendien kan de huid door het krabben beschadigd raken, waardoor de jeuk verergert, er littekens kunnen ontstaan en de kans op ontstekingen door bacteriën wordt vergroot.
Jeuk is een veel voorkomende klacht bij verschillende huidaandoeningen, zoals eczeem, gordelroos, psoriasis en huidirritaties, maar ook bij aanraking met de eikenprocessierups. De jeuk kan variëren van een milde tot een dominerende en tot wanhoop drijvende prikkel. Het kan op enkele lichaamsdelen voorkomen, maar ook over het hele lichaam optreden.
Wat is een eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is een rups die in de maanden mei, juni en juli in eikenbomen voor kan komen. Eikenbomen met de eikenprocessierups herken je aan een dicht spinsel (lijkt een beetje op een web) rondom de takken en de stam van de boom.
De eikenprocessierups heeft brandharen. Deze zijn zo klein dat je ze niet kunt zien. Contact met deze brandharen kan verschillende klachten veroorzaken.
Welke klachten veroorzaakt de eikenprocessierups?
Wanneer de brandharen van de eikenprocessierups met je huid of ogen in aanraking komen, kunnen deze binnendringen. Daardoor kun je diverse klachten krijgen zoals bijvoorbeeld:
- (heftige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid van de huid.
- rode en gezwollen ogen.
De klachten verschillen per persoon. Als je vaker met de brandharen in contact komt dan kunnen de klachten heftiger worden. Ook dieren, vooral honden, koeien en paarden, kunnen er erg last van hebben.
Advies bij klachten door de eikenprocessierups
Als je in contact komt met de brandharen:
- Trek kleding waarin brandharen zitten uit.
- Strip de huid met plakband of duct tape.
- Spoel je ogen goed met handwarm water of met HeltiQ Oog & Wond Spray. Krijg je oogklachten zoals een flinke oogontsteking, bel dan je huisarts.
- Is het belangrijk om niet te gaan krabben omdat dit mogelijk tot verergering van de huidklachten leidt.
- En je hebt last van jeuk dan kan HeltiQ Zemelen Gel verlichting geven. Voor een extra verkoelend effect kun je de flacon in de koelkast bewaren. Ook kun je in een bad gaan met lauwwarm water en de zemelenextract oplossing van HeltiQ Zemelen Bad. Of los het zemelenextract op in een bak met lauwwarm water en breng het aan met een washandje (verhouding oplossing 1 sachet: min 3l en max 50l lauwwarm water).
HeltiQ Zemelen Gel en HeltiQ Zemelen Bad bevatten zowel aloë vera als calendula en werken direct jeukstillend, kalmerend en verzachtend. Beide producten zijn 100% natuurlijke zelfzorgproducten en bevatten geen parabenen, phenoxyethanol of andere synthetische toevoegingen. Dit maakt beide producten uitermate geschikt voor kinderen (vanaf 6 maanden) en volwassenen en bij een gevoelige huid.
Bij gebruik vanHeltiQ Zemelen Gel en HeltiQ Zemelen Bad verdwijnen de meeste klachten binnen enkele dagen tot twee weken.
Hoe kan ik klachten eventueel voorkomen?
Woon je in een gebied waar de eikenprocessierups veel voorkomt? De volgende tips kunnen helpen om klachten te voorkomen of te beperken:
- Zorg dat lichaamsdelen zoals bijv. je hals, armen en benen bedekt zijn.
- Vermijd direct contact met de rupsen, brandharen, spinselnesten en eventuele vervellingshuidjes.
- Leg aan je kinderen uit wat een eikenprocessierups is, hoe een nest eruitziet en dat ze contact met de eikenprocessierups moeten vermijden.
- Vermijd wegen waar eikenbomen met processierupsen staan. Ook bomen met oude nesten kunnen gevaarlijk zijn. De achtergebleven brandharen verspreiden zich gemakkelijk door de wind.
- Door je kleding, indien mogelijk op 60 º C, te wassen kun je de brandharen uit je kleding verwijderen. Daarnaast is het ook handig om een kleefroller te gebruiken. Het is niet verstandig om de was buiten te drogen te hangen indien er eikenprocessierupsen in de buurt voorkomen.
- Als er in je eigen tuin eikenbomen staan waarin eikenprocessierupsen voorkomen, bestrijd de rupsen dan niet zelf. Huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij de gemeente waar je woont.
Komt de eikenprocessierups volgend jaar weer terug?
Daar is Arnold van Vliet van het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningen Universiteit helder over: “We moeten er sowieso mee leren leven, de eikenprocessierups gaat nooit meer weg.” Sterker: hij verwacht de komende jaren nog een verdere toename. ”De eiken zitten nog lang niet vol.”
Tot overmaat van ramp is ook de dennenprocessierups, met nog meer brandharen het agressieve broertje van de eikenprocessierups, in opkomst. Een schrale troost: we zijn een land van eiken, niet zozeer van dennen.