Kneuzingen

Kneuzingen

Wat zijn kneuzingen en hoe ontstaan ze?

Kneuzingen zijn beschadigingen van het onderhuidse weefsel, welke ontstaan als gevolg van een harde of hoge val, of een forse klap of botsing bij een sportactiviteit of een verkeersongeval. Door de harde klap wordt het onderliggende weefsel samengedrukt op het onderliggende bot. Hierdoor raken kleine haarvaatjes in de huid beschadigd, waardoor er kleine onderhuidse bloedingen ontstaan en er een bloeduitstorting op de huid zichtbaar wordt. Op de plaats van de kneuzing ontstaat een ontstekingsreactie. Kneuzingen kunnen optreden aan de spieren, botten, pezen en aan de huid. De meeste kneuzingen vinden plaats aan de botten. Hoewel men het niet zou denken zijn kneuzingen pijnlijker dan botbreuken.


 

Stappenplan behandelen kneuzing

Alle EHBO- en sportverpakkingen die je kunt gebruiken voor het behandelen van kneuzingen kun je herkennen aan de blauwe categorie links onder op de voorkant van de verpakking:

 

Op de achterkant van de verpakking staat een handig stappenplan per letsel toegevoegd. Hieronder zie je de stappen die je moet uitvoeren voor het behandelen van een kneuzing.

 

Stap 1 - Koelen 
Koel de kneuzing direct met een HeltiQ Instant Koud Kompres.
Stap 2 - Voorkomen
Gebruik om een kneuzing aan spieren en gewrichten te voorkomen een HeltiQ Cohesief Verband.

 

Onderaan deze pagina staat een uitgebreide uitleg voor kneuzingen.

 


 

 

Wat zijn de symptomen van een kneuzing?

Bij een kneuzing is, in de meeste gevallen, de bovenhuid intact en is er enkel sprake van een onderhuidse verwonding.
Symptomen van een kneuzing zijn:

 • De plaats van de kneuzing is pijnlijk
 • Er is sprake van een bloeduitstorting op de plaats van de kneuzing
 • Er is sprake van een zwelling en roodheid op de plaats van de kneuzing
 • Er is sprake van drukpijn op de plaats van de zwelling
 • De plaats van de kneuzing voelt warm aan
 • Veelal is het bewegen van het aangedane lichaamsdeel pijnlijk

 

Hoe lang duurt genezing van een kneuzing?

Hoe lang het duurt voordat een kneuzing is genezen, hangt af van het soort, de ernst en de plaats van de kneuzing. In de meeste gevallen is de kneuzing binnen 6 weken weer genezen en de bloeduitstorting verdwenen. Voor het herstel van het gekneusde lichaamsdeel is de mate van beweging erg belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel van het gekneusde lichaamsdeel niet bevorderen. Wanneer een gekneusde arm of gekneusd been niet meer wordt bewogen, zal het spiermassa verliezen waardoor het dunner wordt. Het blijven bewegen is dus belangerijk voor het herstel van de kneuzing. Wie last blijft houden van een kneuzing kan het beste langs een arts.

 

Hoe kan ik kneuzingen behandelen?

 • Stop met de inspanning, geef steun en houd rust
 • Leg met HeltiQ Synthetische Watten in combinatie met een HeltiQ Steunwindsel Ideaal een drukverband aan.
  In geval van een ernstige kneuzing waarbij nog regelmatig gekoeld moet worden om de zwelling en pijn te verminderen, kan je ook heel goed direct een koud kompres mee verbinden bij het aanleggen van een drukverband.
 • Houd het aangedane lichaamsdeel omhoog
 • Kijk of er geen sprake is van een botbreuk of verstuiking. Bij twijfel hierover of bij twijfel over de ernst van de kneuzing raadpleeg direct een arts!