Jeuk

Jeuk

Jeuk is een prikkel in de huid waardoor de neiging ontstaat om aan de jeukende plek te krabben, er langs te schuren of om er op te duwen. Het is een logische reactie om de neiging te hebben om te krabben, omdat het de jeuk wegneemt. Echter is het wegnemen van de jeuk door krabben van korte duur en raakt de huid door het krabben beschadigd, waardoor de jeuk op de huid verergert, er littekens kunnen ontstaan en de kans op ontstekingen door bacteriën wordt vergroot.

 

Jeuk is een veel voorkomende klacht bij verschillende huidaandoeningen, zoals eczeem, gordelroos, psoriasis en huidirritaties, maar ook bij een extreem droge huid. De jeuk kan variëren van een milde tot een dominerende en tot wanhoop drijvende prikkel. Het kan op enkele lichaamsdelen voorkomen, maar ook tegelijkertijd over het hele lichaam optreden.

Hoe ontstaat jeuk?

Er liggen zenuwen die geprikkeld kunnen worden in de hoger gelegen huid (ook wel buitenste huid of opperhuid genoemd) en de midden gelegen huid (ook wel lederhuid genoemd). Deze zenuwen kunnen worden geactiveerd bij een allergische reactie of bij een huid aandoening, waardoor er bepaalde eiwitten in het lichaam vrijkomen en er een jeukende huid ontstaat.

 

Verlichten / voorkomen van jeuk

Voor het verlichten en/of voorkomen van jeuk zijn er de volgende tips:

  • Koel de huid met een koud washandje of leg een ijsklontje op de jeukende plaatsen
  • Vermijd stoffen die jeuk kunnen veroorzaken, zoals bepaalde (schoonmaak)stoffen, kleding, of geparfumeerde producten
  • Probeer de jeuk te verzachten door op de jeukende plaatsen zachtjes te drukken of te kloppen
  • Blijf uit de zon. Bij felle zon kan de huid rood worden en ontstaan er (witte) bultjes en/of blaasjes. Deze kunnen erg gaan jeuken
  • Houd nagels kort en schoon
  • Houd de huid vettig en soepel door er een vette zalf of crème op te smeren
  • Douche of baad niet met te heet water en te veel zeep, hierdoor kan de jeuk weer optreden
  • Probeer afleiding te zoeken en blijf vooral rustig
  • Smeer de jeukende huid in met HeltiQ Zemelen Gel
  • Baad in een bad met lauwwarm water en de zemelenextract oplossing van HeltiQ Zemelen Bad of los het zemelenextract op in een bak met lauwwarm water en breng het aan met een washandje. (Knijp 6 keer in de flacon bij minimaal 3 liter en maximaal 50 liter lauwwarm water)

 

Jeuk behandelen

Jeuk is eenvoudig te thuis te behandelen door de jeuk te verlichten met behulp van specifieke zelfzorgproducten. HeltiQ Zemelen Gel en HeltiQ Zemelen Bad zijn 100% natuurlijke zelfzorgproducten die direct een verzachtende en jeukstillende werking geven.