Waterpokken

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken zijn rode vlekken met vochtblaasjes die hevig jeuken en soms zelfs ook pijnlijk zijn. Waterpokken kunnen zich verspreiden over het hele lichaam en komen ook voor in de mond, tussen het haar en zelfs in de schaamstreek.

 

Waardoor ontstaan waterpokken?

De oorzaak van waterpokken ligt in een besmetting met het Varicella Zoster virus. Dit virus bevindt zich in de neus en keel van een besmet persoon en wordt verspreid via kleine druppeltjes in de lucht bij het praten, hoesten of niezen. De tijd tussen de besmetting met het Varicella Zoster virus en het ontstaan van de eerste vochtblaasjes is twee à drie weken. Deze periode wordt ook wel de zogenaamde ‘incubatietijd’ genoemd van waterpokken.

 

Bij wie ontstaan waterpokken?

Waterpokken komt met name voor bij baby’s en kinderen tussen de 1 en 8 jaar. In een enkel geval ontstaan waterpokken bij volwassenen, bijvoorbeeld als ze geen of te weinig immuniteit voor de ziekte hebben opgebouwd.

 

Zijn waterpokken besmettelijk?

Waterpokken is een zeer besmettelijke, maar gelukkig ook een goedaardige aandoening. Besmetting vindt enerzijds plaats door verspreiding van het virus via lucht. Bij praten, hoesten of niezen kan een besmet persoon het virus via druppeltjes in de lucht overbrengen op een gezond persoon.

 

Besmetting met waterpokken kan ook plaatsvinden door direct contact met het vocht uit de blaasjes. De besmettingsperiode van waterpokken ontstaat vanaf de eerste dag voordat de vlekjes zichtbaar worden tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt ongeveer 10 tot 12 dagen. Besmetting met het Varicella Zoster virus is moeilijk te voorkomen, omdat het virus al overgebracht wordt voordat de ziekteverschijnselen van waterpokken bij een besmet persoon zich voordoen. Lees alle tips voor wat te doen bij waterpokken. Behandel waterpokken thuis met behulp van HeltiQ verkoelende gel bij waterpokken.