Handwratten en voetwratten

Handwratten en voetwratten

Wat zijn handwratten en voetwratten?

Handwratten en voetwratten zijn bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid met een ruw oppervlak. De grootte van de wratjes varieert meestal van 3 tot 6 mm. Een voetwrat is, in tegenstelling tot een handwrat, platter doordat de wrat door de druk op de voet meer verweven raakt in het eelt van de voetzool. Zowel volwassenen als kinderen kunnen hand- en voetwratjes krijgen.

Hoe ontstaan handwratten en voetwratten?

Handwratten en voetwratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het virus zet de huid aan tot een snelle celdeling waardoor de cellen van de bovenste huidlaag zich sneller vermenigvuldigen dan de omliggende huid en er een wrat ontstaat. Hand- en voetwratten ontstaan niet direct maar ontwikkelen zich in drie tot zes maanden nadat de huid in aanraking is geweest met het humaan papillomavirus. 

 

Zijn handwratten en voetwratten besmettelijk?

Handwratten en voetwratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Dit virus is zeer besmettelijk. Het virus houdt van warme, vochtige plekken en verspreid zich door rechtstreeks huidcontact, met name in publieke plaatsen. Zwembaden, gymnastieklokalen, douches of kleedkamers zijn bekende plekken waar je het virus kunt oplopen die leiden tot handwratten en voetwratten. Het humaan papillomavirus kan makkelijk de huid binnendringen als de huid zacht of beschadigd is. Dit is de reden waarom wratten het meest voorkomen op de handen, de handwratten, en onder de voeten, de voetwratten. Een goede hygiëne is zeer belangrijk om besmetting te voorkomen. Pulken of krabben aan handwratten en voetwratten verhoogt de kans op verspreiding over het lichaam (herbesmetting) en op dat van anderen. Ondanks dat iedereen in zijn leven in contact komt met het humaan papillomavirus en veel mensen drager zijn van dit virus, krijgt niet iedereen wratten. Mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld kinderen en ouderen zijn gevoeliger voor het virus, handwratten en voetwratten zullen zich sneller ontwikkelen bij hen.

 

Wratten verwijderen kan je tegenwoordig zelf doen op een eenvoudig en snelle manier. Vanwege de besmettelijkheid is het verstandig om wratten snel te behandelen. Met behulp van HeltiQ WratWeg kan je wratten verwijderen op een gemakkelijke en snelle manier.

 

Meer informatie over wratten:

Wratten

Waterwratjes

Steelwratten

Genitale wratten

Wratten verwijderen

Cryotherapie