Soorten eczeem

Soorten eczeem

Welke soorten eczeem zijn er?

Er bestaan verschillende varianten van eczeem welke kunnen variëren in uiting, soort en ernst. Eczeem kan kortdurend of chronisch zijn. Hieronder worden een aantal eczeemvormen toegelicht. Lees hier alles over de oorzaken, symptomen en de behandeling van eczeem.

 

Constitutioneel eczeem / atopisch eczeem
Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een aangeboren vorm van eczeem en komt het meeste voor. Deze vorm komt veelal voor in families die last hebben van allergieën zoals hooikoorts en astma. De symptomen van een constitutioneel eczeem zijn jeuk, roodheid, bultjes en schilfering van de huid. Bij baby’s wordt deze vorm van eczeem vaak dauwworm genoemd.

Seborroïsch eczeem
Seborroïsch eczeem komt meestal voor op de delen van het lichaam waar veel talgklieren aanwezig zijn zoals in het gezicht (veelal tussen de wenkbrauwen en neusplooien) op het behaarde hoofd, achter de oren of in plooien van de huid (bv de borsten, liezen, buikplooi). Het Seborroïsch eczeem komt in milde vorm voor en veroorzaakt een rode schilferige huid die kan jeuken.


Berg eczeem
Berg eczeem is een vorm van het Seborroïsch eczeem en kan voorkomen op het behaarde hoofdje van pasgeboren baby’s. Berg eczeem ziet eruit als gelige vettig voelende schilfers en jeukt niet. Het is een onschuldige aandoening die veelal vanzelf weer verdwijnt. Berg eczeem kan ook voorkomen bij volwassenen.

 

Contact eczeem
Bij contact eczeem ontstaat er een allergische of irriterende reactie van de huid, die veroorzaakt wordt doordat de huid in aanraking komt met een bepaalde stof. Er zijn twee varianten van contact eczeem: allergisch contact eczeem en irriterende contact eczeem.

Allergisch contact eczeem
Allergisch contact eczeem is een vorm van eczeem die ontstaat bij personen die een allergie hebben ontwikkeld voor een bepaalde stof. Stoffen waarbij een allergie kan ontstaan zijn bijvoorbeeld make-up, zeep, parfum, planten of metalen. Stoffen die een allergie kunnen veroorzaken worden ook wel ‘allergenen’ genoemd. Wanneer er gesproken wordt over ‘hypoallergeen’ betekent dit dat er weinig tot geen kans is op allergische reacties. Door eerder contact te hebben gehad met de desbetreffende stof ontstaat de allergie. De allergie ontstaat niet meteen, er moet eerst een tijd contact zijn geweest met de stof voordat deze zich ontwikkelt. Dit kan enkele weken duren maar kan zich soms ook pas jaren erna ontwikkelen. De symptomen van allergisch contact eczeem zijn jeuk, roodheid, bultjes en schilfering van de huid.

Irriterende contact eczeem

Irriterend contact eczeem is een vorm van eczeem dat wordt veroorzaakt doordat de huid in contact komt met irriterende middelen. Er is hier geen sprake van een allergische reactie op de stoffen maar beschadiging van de huid door het gebruiken van agressieve producten zoals bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Het eczeem ontstaat bijvoorbeeld op de handen nadat deze veelvuldig in aanraking zijn geweest met een irriterend middel, dit uit zich in een rode jeukerige uitslag.

 

Hypostatisch eczeem
Het hypostatisch eczeem komt met name voor bij vrouwen van middelbare leeftijd en ouder met een chronische afwijking in het aderstelsel van de benen. De eczeem bevind zich uitsluitend in de onderbenen. De huid ziet er vaak rood, droog en schilferachtig uit en gaat gepaard met erge jeuk.

 

Dyshidrotisch eczeem
Dyshidrotisch eczeem is een acute of chronische vorm van eczeem aan de handen en voeten. Het veroorzaakt met vocht gevulde blaasjes en blaren en gaat gepaard met jeuk.

 

Nummulair eczeem
Nummulair eczeem uit zich in ronde jeukende plekken op met name armen en benen en komt vooral voor bij volwassenen.

 

Dermatitis herpetiformis eczeem
Dermatitis herpetiformis is chronische vorm van eczeem die veelal samenhangt met een glutenintolerantie. Bij een glutenintolerantie is er sprake van een allergie voor het eiwit gluten dat voorkomt in bijvoorbeeld tarwe, rogge en gerst. Bij een glutenintolerantie raakt de dunne darm beschadigd door dat deze een afweerreactie geeft op gluten. De symptomen van Dermatitis herpetiformis eczeem zijn jeuk, rode bultjes, blaren en sterk jeukende blaasjes en komen voor op huidgebieden zoals ellebogen, knieën, schouders en billen.

 

Lees hier alles over de oorzaken, symptomen en de behandeling van eczeem