Eczeem

Eczeem

Wat is eczeem en hoe ontstaat het? 

Eczeem is een chronische huidontsteking waardoor rode plekken, huiduitslag, bultjes, blaasjes of huidschilfers ontstaan. Eczeem kan ontstaan door een overmatige reactie van het immuunsysteem op een stof (cosmetica, kleding, zeep) of omgevingsfactor (kou, warmte). Eczeem is vaak een erfelijke aandoening waardoor de kans bestaat dat ouders het doorgeven aan hun kinderen.

Is eczeem besmettelijk?

Eczeem is geen virus en is dus niet besmettelijk. Direct huid op huid contact of zwemmen met iemand met eczeem in hetzelfde zwembad is gewoon mogelijk.

Wat zijn de oorzaken van eczeem?

Naast de vele eczeem varianten zijn er ook vele verschillende oorzaken voor het ontstaan van eczeem. In sommige gevallen is de oorzaak zelfs niet duidelijk of helemaal niet te achterhalen. Zo kan het ontstaan van eczeem erfelijk bepaald zijn, maar kan het tevens ontstaan door overgevoeligheid voor een bepaalde stof of meerdere stoffen. Daarnaast kan eczeem al vanaf de geboorte aanwezig zijn maar kan het zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Bepaalde oorzaken zoals weeromstandigheden en stress of moeheid kunnen de eczeem verergeren.

 

Wat zijn de symptomen van eczeem?

Mensen met eczeem hebben veelal last van een zeer droge huid en veel jeuk. Eczeem kan gepaard gaan met aandoeningen als hooikoorts, astma maar ook met de psyche zoals stress. Andere symptomen van eczeem zijn:

  • Een warme gezwollen rode huid
  • Schilfertjes
  • Vochtblaasjes
  • Bultjes

 

Het is van belang niet te wrijven of krabben bij eczeem. Hierbij wordt de aandoening in stand gehouden, kan het verergeren of zelf leiden tot infecties met nare littekens tot gevolg.

 

Welke soorten eczeem zijn er?

Er bestaan verschillende varianten van eczeem welke kunnen variëren in uiting, soort en ernst. Eczeem kan kortdurend of chronisch zijn. Lees hier alles over de verschillende soorten eczeem.

 

Eczeem zelf behandelen

Iedere vorm van eczeem is weer anders, maar de meeste vormen van eczeem hebben hetzelfde gemeen, een droge geïrriteerde huid in combinatie met veel jeuk. Het is daarom verstandig om de huid eerst te kalmeren, met bijvoorbeeld een hydraterende en verkoelende gel. Gebruik hiervoor HeltiQ Zemelen Gel, dit is een 100% natuurlijke gel die direct jeukstillend, verzachtend en kalmerend werkt bij onder andere eczeem.

 

Als er sprake is van allergisch contact eczeem, is het verstandig om contact met de stoffen die de allergie veroorzaken (of mogelijke stoffen die de allergie veroorzaken) zoveel mogelijk te vermijden. Op deze manier wordt de oorzaak van het eczeem weggenomen en zullen de symptomen ook verdwijnen.

 

Ook bij irriterende contacteczeem is het van belang de irriterende middelen zoveel mogelijk te vermijden. Naast chemische middelen zoals schoonmaakmiddelen kan het ook gaan om alle daagse middelen zoals water en zeep. Door veel zeep te gebruiken kan de huid uitdrogen wat niet bevorderlijk is voor het voorkomen van eczeem. Daarnaast is het bij eczeem verstandig niet te heet te douchen en gebruik te maken van parfumvrije producten. Voor een extra jeukstillende en kalmerende werking kan tijdens het baden HeltiQ Zemelen Bad uitkomst bieden.

 

Wie krijgt eczeem en waar komt het voor?

Eczeem kan in alle leeftijdsklassen voorkomen. Met name jongere kinderen hebben vaker last van eczeem maar het kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Eczeem kan overal op het lichaam voorkomen. Op welke plekken eczeem voorkomt hangt af van de leeftijd van de persoon en het soort eczeem. Eczeem komt het meeste voor in het gezicht, in de nek, op ellebogen, polsen, knieën en op de enkels.