Logo HeltiQ

Open wond

HeltiQ advies open wond EHBO

Wat is een open wond en hoe ontstaat het?

Bij een open wond is de normale structuur van het huidweefsel zo dusdanig beschadigd dat het huidweefsel open ligt. De structuur en het uiterlijk van een bepaald type open wond is veelal afhankelijk van de oorzaak waardoor de verwonding is ontstaan. Zo heeft een snijwond een ander uiterlijk dan een brandwond. Daarnaast zijn open wonden in te delen in droge en natte wonden.

Droge wonden

Bij droge wonden is er sprake van ingedroogde wonden die niet meer bloeden of wondvocht verliezen en waar korstvorming zichtbaar is. Kleinere wondjes genezen onder een korst veelal zonder problemen. Een grotere, veelal te droge wond, geneest over het algemeen minder snel en geeft een grotere kans op littekens door de korst. Voor het afdekken van droge wonden kan er gebruik worden gemaakt van een HeltiQ Gaaskompres of een HeltiQ Zalfgaaskompres.

Natte wonden

Bij natte wonden is er sprake van een vochtig wondgebied. Bij een vochtige natte wond droogt de wond niet uit en wordt er geen korst gevormd. Wanneer er sprake is van grotere acute wonden of chronische wonden verloopt de genezing sneller als de wond vochtig blijft. Dit komt doordat de cellen meer kunnen bewegen en de moleculen die van invloed zijn op het genezingsproces sneller naar de wond worden gebracht. Bij een te hoge vochtigheid van de wond is er een grotere kans op infecties.

Een wond geneest het best als deze niet droog, maar ook niet te vochtig is. Voor het vochtig houden van een wond kan er gebruik worden gemaakt van een HeltiQ Zalfgaaskompres. Dit is een geweven (woven) steriel gaaskompres geïmpregneerd met zalf om zo de wond zacht en soepel te houden.

Symptomen open wond

  • Huidbeschadiging.
  • Pijn.
  • Bloedverlies.
  • Wondvochtverlies.

Een open wond verzorgen

Grote wonden

1. Was en droog de handen voorafgaand aan het behandelen van de wond. Draag bij een open wond of bloedende wond bij voorkeur wegwerphandschoenen nitril;

2. Verwijder eerst aanwezige straatvuil of glassplinters uit de wond met een in alcohol ontsmette pincet. Spoel vervolgens de wond goed schoon met de HeltiQ Oog & Wond Spray. Dep droog met een steriel HeltiQ Gaaskompres. Reinig de huid rondom de wond met een HeltiQ Wondreinigingsdoekje. Dep wederom droog met een steriel HeltiQ Gaaskompres.

3. Wanneer er sprake is van een droge of natte wond kun je een HeltiQ Gaaskompres, HeltiQ Zalfgaaskompres of HeltiQ Niet Verklevend Wondkompres in combinatie met een HeltiQ Zelfhechtend Fixatiewindsel. Je kunt de droge of natte wond ook afdekken met een HeltiQ Eilandpleister.

4. Heb je een zeer sterke bloeding? Dek de wond dan af met het HeltiQ Gerold Snelverband. Geef extra druk op de wond door een HeltiQ Steunwindsel Ideaal aan te brengen over het gerolde snelverband. Zet vast met een HeltiQ Hechtpleister.

Bloedende wonden

Wanneer er sprake is van een bloedende wond kun je deze het beste even laten doorbloeden zodat de wond zichzelf schoonspoelt. Het schoonspoelen van de wond kan ook met HeltiQ Wond & Oog Spray. Dep vervolgens droog met een steriel HeltiQ Gaaskompres. Je kunt de wond afdekken met een HeltiQ Eilandpleister, HeltiQ Wondpleister of een HeltiQ Niet Verklevend Wondkompres met een HeltiQ Hechtpleister.

Kleine wondjes

Wanneer sprake is van een klein open wondje kun je deze het beste schoonspoelen met HeltiQ Wond & Oog Spray. Je kunt dit ook doen met water mocht je dit product niet bij de hand hebben. Dep vervolgens droog met een steriel HeltiQ Gaaskompres.

Dek daarna het wondje af met bijvoorbeeld een HeltiQ Wondpleister, HeltiQ Pleisterstrips of een HeltiQ Pak & Plak Pleister.

Let op! Bij twijfel over het toepassen van de juiste wondverzorging bij een bepaalde open wond, raadpleeg dan altijd een arts. Ververs kompressen, windsels en pleisters dagelijks of zodra deze vuil zijn.

Het genezingsproces van wonden

Een wond geneest in drie fasen:

Fase 1: Er ontstaat een ontstekingsreactie, hierbij treedt roodheid, warmte, zwelling, pijn en bloedstolling op.
Fase 2: Er ontstaat nieuw weefsel en de wond sluit zich.
Fase 3: Het wondoppervlak verkleint, waarna eventueel een litteken wordt gevormd.

Roken en genezing open wonden

De wijze waarop het wondgenezingsproces verloopt is afhankelijk van vele factoren. Zo vertraagt roken het genezingsproces van open wonden doordat:

  • Door het roken het huidweefsel minder zuurstof krijgt.
  • De koolmonoxide die uit de rook komt het zuurstoftransport door het bloed belemmert.
  • De nicotine uit rook voor bloedvat vernauwing zorgt.

Symptomen wondinfectie

Het risico bij een open wond is dat deze geïnfecteerd kan raken. Hieronder staan een aantal symptomen wat een wondinfectie aanduiding zou kunnen zijn. Wanneer er sprake is van onderstaande symptomen neem dan direct contact op met een huisarts.

  • Koorts;
  • Nieuwe of verergerde pijn;
  • Vertraagde wondgenezing;
  • Toename gele/zwarte kleur;
  • Roodheid rondom de wond;
  • Warmte rondom de wond;
  • Zwelling rondom de wond;
  • Functieverlies;
  • Een sterk geurende wond;
  • Het ontwikkelen van een abces (dit is een holte gevuld met vocht/pus).

Open wond en tetanus

Tetanus is een bacteriële infectie die zich in een wond kan nestelen. De meeste Nederlanders worden in hun jeugd tegen tetanus ingeënt. De bescherming van deze vaccinatie is 10 jaar. Bij het oplopen van een wond, na verstrijking van de vaccinatietermijn, volstaat een tetanusinjectie. Een tetanusinjectie wordt gegeven indien er sprake is van bijvoorbeeld:

  • Een vieze wond met bijvoorbeeld mest, aarde of straatvuil erin.
  • Een beet van een dier.
  • Een diepe wond ontstaan door bijvoorbeeld een vuil of roestig voorwerp.

Besmetting met de tetanus bacterie is dodelijk wanneer dit niet wordt behandeld. Onderschat het dus niet en raadpleeg bij twijfel voor een tetanusinenting altijd een huisarts!

Baden en douchen met open wonden

Met een open wond kan er gewoon gedoucht worden. Gebruik hiervoor een HeltiQ Eilandpleister Watervast om de wond tijdens het douchen te beschermen. Breng na het douchen weer een gewone HeltiQ Eilandpleister aan. Of gebruik HeltiQ Waterdichte Pleisterbeschermer over de pleister heen tijdens het douchen. Wees daarnaast voorzichtig met zeepresten. Verwijder deze door de wond altijd goed uit te spoelen. Dit kan met water, maar hiervoor kun je ook HeltiQ Wond & Oog Spray gebruiken.

Baden en zwemmen wordt afgeraden totdat de wond volledig genezen is.

Activiteiten en genezing open wonden

Onderneem nooit teveel activiteiten voordat de wond volledig gesloten is. Een teveel aan activiteiten kan resulteren in:

  • Vochtophoping rond de wond;
  • Meer pijn;
  • Roodheid rond de wond.

Bij het nemen van rust zullen deze klachten afnemen. Neem contact op met een arts wanneer de klachten niet verdwijnen.

Voeding en genezing van open wonden

Het eten van voedingsmiddelen met voldoende vitamines en eiwitten speelt een belangrijke rol bij wondgenezing. Vraag hiernaar bij een diëtist.